Skip to main content

Rahsia Bulan Kelahiran | Dr.Fadzilah Kamsah

w.b.t..


apa kabar sume?

ni, nana baru rasa ada mood nak taip entry baru.

arini nana nak share dengan sume, tentang rahsia bulan kelahiran menurut Dr. Fadzilah Kamsah.


korang lahir bulan brape?

jom kita tengok sama sama.



apa rahsia yang ada disebalik bulan yang korang lahir tu.




JANUARI

* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.

* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.

* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.

* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.

* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.

* Pandai mengambil hati orang lain.

* Pendiam kecuali telah dirangsang.

* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.

* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.

* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.

* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.

* Cukup sayang pada kanak-kanak.

* Suka duduk di rumah.

* Setia pada segala-galanya.

* Perlu belajar kemahiran bersosial.

* Sifat cemburu yang sangat tinggi



ini bulan, nana dilahirkan.

^___^

wink wink !!



FEBRUARI

* Berfikiran abstrak.

* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.

* Bijak dan pintar  ^___^ hihihihi !!

* Berperwatakan yang mudah berubah.  tak bagus tak bagus ..

* Mudah menawan orang lain.

* Agak pendiam.

* Pemalu dan rendah diri.

* Jujur dan setia pada segalanya.

* Keras hati untuk mencapai matlamat.

* Tidak suka dikongkong.

* Mudah memberontak apabila dikongkong.

* Suka kegiatan yang lasak.

* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.

* Mudah mempamerkan marahnya.

* Tidak suka benda yang remeh-temeh.

* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.

* Sangat berani dan suka memberontak.

* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan (bukan angan-angan mat jenin .. ^___^) dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.

* Pemerhatian yang tajam. 

* Suka hiburan dan sukan.

* Suka benda yang bersifat seni.

* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.

* Berkecenderungan pada benda yang tahyul. ohhh !! tidakkkkk ..

* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros. jangan sampai terjadi ..

* Belajar untuk mempamerkan emosi




MAC

* Berpesonaliti menarik dan menawan.

* Mudah didampingi.

* Sangat pemalu dan pemendam rasa.

* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.

* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.

* Suka pada kedamaian.

* Sangat peka pada orang lain.

* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.

* Tidak cepat marah dan sangat amanah.

* Tahu membalas dan mengenang budi.

* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.

* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.

* Suka berangan-angan.

* Suka melancong.

* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.

* Kelam kabut dalam memilih pasangan.

* Suka dengan hiasan rumahtangga.

* Punya bakat seni dalalm bidang muzik.

* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.

* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan




APRIL

* Sangat aktif dan dinamik.

* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.

* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.

* Punya daya mental yang sangat kuat.

* Suka diberi perhatian.

* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).

* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.

* Sangat berani dan tiada perasaan takut.

* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.

* Emosi cepat terusik.

* Cuba kawal perasaan.

* Kecenderungan bersifat pendendam.

* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.

* Kuat daya ingatan.

* Gerak hati yang sangat kuat.

* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.

* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.

* Sangat cemburu dan terlalu cemburu




MEI

* Keras hati & degil.

* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.

* Pemikiran yang tajam.

* Mudah marah apabila tidak dikawal.

* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .

* Perasaan yang amat mendalam.

* Cantik dari segi mental & fizikal.

* Tidak perlu dimotivasikan.

* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.

* Mudah dipujuk.

* Bersikap sistematik (otak kiri).

* Suka berangan.

* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.

* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.

* Daya khayalan yang tinggi.

* Permikiran yang tajam.

* Pandai berdebat.

* Fizikal yang baik.

* Kelemahan sistem pernafasan.

* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.

* Tidak berapa suka duduk di rumah.

* Tidak boleh duduk diam.

* Tidak punya ramai anak.

* Rajin dan bersemangat tinggi.

* Agak boros




JUN

* Berfikiran jauh & berwawasan.

* Mudah ditawan kerana sikap baik.

* Berperangai lemah lembut.

* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.

* Idea yang terlalu banyak di kepala.

* Bersikap sensitif.

* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).

* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.

* Bersikap suka menangguh-nangguh.

* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.

* Cepat marah & cepat sejuk.

* Suka bercakap & berdebat.

* Suka buat lawak & bergurau.

* Otaknya cerdas berangan-angan.

* Mudah berkawan & pandai berkawan.

* orang yang sangat tertib.

* Pandai mempamerkan sikap.

* Mudah kecil hati.

* Mudah kena selsema.

* Suka berkemas.

* Cepat rasa bosan.

* Sikap terlalu memilih & cerewet.

* Kurang mempamerkan perasaan.

* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.

* Suka pada barang yang berjenama.

* Mudah menjadi eksekutif.

* Kedegilan yang tidak terkawal.

* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.





JULAI

* Sangat suka didamping.

* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.

* Agak pendiam kecuali dirangsang.

* Ada harga dan maruah diri.

* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.

* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.

* Sangat menjaga hati orang lain.

* Sangat peramah.

* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.

* Berjiwa sentimental.

* Jarang berdendam.

* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.

* Tidak suka benda remeh-temeh.

* Membimbing cara fizikal dan mental.

* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.

* Layanan yang serupa terhadap semua orang.

* Tinggi daya simpati.

* Pemerhatian yang tajam.

* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.

* Mudah dan rajin belajar.

* Suka muhasabah diri.

* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.

* Suka mendiamkan diri.

* Suka duduk di rumah.

* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.

* Tidak agresif kecuali terpaksa.

* Lemah dari segi kesihatan perut.

* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.

* Minta disayangi.

* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.

* Terlalu mengambil berat.

* Rajin dalam membuat kerja




OGOS

* Suka berlawak.

* Mudah tertawan padanya.

* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.

* Berani dan tidak tahu takut.

* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.

* Pandai memujuk orang lain.

* Terlalu pemurah & bersikap ego.

* Nilai harga diri yang sangat tinggi.

* Dahagakan pujian.

* Semangat juang yang luar biasa.

* Cepat marah & mudah mengamuk.

* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.

* Sangat cemburu.

* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.

* Cepat bertindak.

* Fikiran yang berdikari.

* Suka memimpin & dipimpin.

* Sifat suka berangan.

* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.

* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.

* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.

* Belajar untuk bertenang.

* Sikap kelam kabut.

* Romantik, pengasih dan penyayang.

* Suka mencari kawan




SEPTEMBER

* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.

* Sangat cermat, teliti & teratur.

* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.

* Pendiam tapi pandai bercakap.

* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.

* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.

* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.

* Sangat sensitif yang tidak diketahui.

* orang yang banyak berfikir.

* Daya pentaakulan yang baik.

* Otak bijak & mudah belajar.

* Suka mencari maklumat.

* Kawal diri dari terlalu mengkritik.

* Pandai mendorong diri sendiri.

* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.

* Suka sukan, hiburan & melancong.

* Kurang menunjukkan perasaannya.

* Terluka hatinya sangat lama disimpan.

* Terlalu memilih pasangan.

* Sukakan benda yang luas.

* Bersistematik





OKTOBER

* Suka berbual.

* Suka orang yang sayang padanya.

* Suka ambil jalan tengah.

* Sangat menawan & sopan santun.

* Kecantikan luar & dalam.

* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.

* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.

* Sentiasa berkawan.

* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.

* Cepat marah.

* Macam pentingkan diri sendiri.

* Tidak menolong orang kecuali diminta.

* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.

* Tidak suka terima pandangan orang lain.

* Emosi yang mudah terusik.

* Suka berangan & pandai bercakap.

* Emosi yang kelam kabut.

* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).

* Suka melancong, bidang sastera & seni.

* Pengasih, penyayang & lemah lembut.

* Romantik dalam percintaan.

* Mudah terusik hati & cemburu.

* Ambil berat tentang orang lain.

* Suka kegiatan luar.

* orang yang adil.

* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.

* Mudah patah semangat


haaaa ..

sape lahir bulan ni ??

angkat lappy .. (nama pun korang tengah on9)

^__^

silalah cek list perwatakan korang kat bawah ni ..

:)



NOVEMBER

* Banyak idea dalam perkara.

* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.

* Berfikiran kehadapan.

* Berfikiran unik dan bijak.

* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.

* Pemikiran yang tajam.

* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.

* Sesuai jadi seorang doktor.

* Cermat dan teliti.

* Personaliti yang dinamik.

* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.

* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.

* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.

* Terlalu degil dan keras hati.

* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.

* Tak suka marah kecuali digugat.

* Mudah ambil berat terhadap orang lain.

* Pandai muhasabah diri.

* Cara berfikir yang lain dari orang lain.

* Otak yang sangat tajam.

* Pandai mendorong diri sendiri.

* Tidak hargai pujian.

* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.

* Cuba sampai berjaya.

* Badan yang sasa.

* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.

* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.

* Suka duduk d irumah.

* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.

* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.

* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.

* Bercita-cita tinggi.

* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah




DISEMBER

* Sangat setia dan pemurah.

* Bersifat patriotik.

* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.

* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.

* Bercita-cita tinggi.

* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.

* Seronok bila didampingi.

* Suka bercampur dengan orang.

* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.

* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.

* Tidak pandai berpura-pura.

* Cepat marah.

* Perangai yang mudah berubah-ubah.

* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.

* Benci pada kongkongan.

* Suka berlawak.

* Pandai buat lawak dan berfikiran logik



habis pun untuk ke-duabelas2 bulan ..

fuhhhhh !!

panjang tak hingat entry ni ..

sorry lah ye sume ..

entry telebih panjang ..

^___^

oklah ..

nana stop kat cini dulu lah ..




sekian ..






Comments

Popular posts from this blog

MENERIMA TEMPAHAN MENJAHIT PAKAIAN

Saya ada menyediakan khidmat menjahit pelbagai jenis pakaian lelaki, wanita, dewasa, dan kanak-kanak.

Boleh singgah instagram dan laman muka bukusaya untuk tengok gambar hasil jahitan saya selama saya menceburi dalam bidang menjahit ni.
Facebook : Yusliana Yusof
Instagram : yuslianayusof
Di bawah ni antara koleksi gambar baju yang saya jahit :
BAJU BRIDESMAID : family phia

BAJU UNTUK KE KENDURI KAHWIN : kak syikin

BAJU TUNANG : eika

BAJU NIKAH : noly

BAJU SANDING : butik pengantin kak alin

BAJU SANDING : butik pengantin kak alin

BAJU TUNANG : noly

BAJU TUNANG : atikah

BAJU SANDING : kak ain






Sekian, terima kasih. 

Tips Hilangkan Jeragat

w.b.t.
Kali ni nana nak share sikit tips macam mana nak hilangkan jeragat. Tapi, sabar dulu. Jangan gelojoh.
p/s: Tips ni bukan untuk hilangkan jeragat dimuka, tapi untuk hilangkan jeragat di toto, comforter, selimut, or cadar (yang fabrik tak luntur color lah biasanya).
Jeragat atau nana lebih biasa panggil taik lalat je. Cuba korang tengok kat toto ke comforter ke yang dah lame tak basuh tu, mesti dah naik taik lalat. Geli je nak pakai-ada hitam2 @ taik lalat. Kadang2 kat telekung or pakaian sembahyang orang pempuan, kat bahagian muka dia tu, lau lama tak basuh mulalah bertaik lalatkan?
So sekarang ni, nana nak sharelah cikit cara nana nak hilangkan jeragat or taik lalat ni kat pakaian or fabrik yang tak luntur warnanya lah.
Senang je. Bahan2 (macam nak memasak plak) :
1. Korang hanya perlukan air sabun (sabun letak cikit je, biar air banyak tak pe).2. Clorox (tak payah campur air) yang biasa ada kat pasaran tu. 3. Fabrik yang korang nak cuci (biar dia dalam keadaan kering, jangan basahka…

Breakfast : Telur Rebus

So arini punya breakfast, kena lah makan telur rebus. Sebab tak nak minyak.Makan dengan serbuk cili kering. Boleh lah telan dari telur rebus kosong saja. Memang tak boleh.Air putih tak lupa. Kena minum sebanyak yang boleh. No more air manih.Menu tengahari may be buat tomyam simple. Ayam sikit daging sikit and enoki. Cukup dah tu.Adik ada, kalau dia nak join makan boleh je. Cuma nak makan nasi, gi lah beli kat mamak kat bawah. Hihihi. Tak nak masak nasi dah. Lagi pun periuk rice cooker dah tak ok. Kalau masak nasi asyik tebal je kerak dia. So disebabkan sorang je makan nasi. Senang je beli je. Hehehehe.Challenge for healthy lifestyle! ❤️❤️